Le restaurant des Mini Châteaux

Quelques nouveautés gastronomiques à Amboise

Le restaurant du mini château  ouvre à l’année dès le 1er novembre 2012

Idéalement placé entre Amboise et le château de Chenonceau, le restaurant est indépendant du Parc des mini châteaux et peut recevoir jusqu’à 300 personnes tous les jours de l’année.

Le cadre est à la fois convivial, médiéval et traditionnel et peut être séparé en 3 salles indépendantes.

Notre équipe s’adapte aux différents groupes selon la nationalité, l’âge des participants et le désir des clients. Service rapide ou traditionnel, c’est à votre organisme de choisir.

 

Les petits déjeuners servis entre 8h et 10h

Le Petit Français  6€/personne

Servi à table: Jus d’orange, café, thé, lait, chocolat, croissant chaud, pain, beurre et confiture.


Le continental  7,50€/personne

Servi à table ou en buffet : Jus d’orange, café, thé, lait, chocolat, croissant chaud, pain, beurre et confiture, charcuteries, fruits de saison, fromages, céréales et compotes.                                                                                                                                                                                                                                                                     

Le casse croûte du châtelain9,50€/personne

Servi en buffet : Buffet géant des produits du terroir : Le pâté médiéval, les rillettes de Touraine, le saucisson cuit à l’ail, les rillons tièdes, le fromage de France, les fruits de saison, le tout accompagné des vins blancs et rouges de Touraine élaborés au château de Nitray.

 

Les repas à service rapide (maximum 1 heure)  17€/personne

  • Le buffet géant :   Formule servie en buffet avec tous les plats sur le comptoir, les clients se servent à discrétion.
  1. 3 entrées crudités – Salade de saison – Charcuteries
  2. Jambon à l’os, pommes de terre rissolées
  3. Les 2 fromages de France et une tarte aux pommes
  4. Vins : blanc et rouge de Pays

 

Les repas tradition

Menu des barons 20€/personne

  • Assiette Tourangelle : Pâté médiéval, salade de saison, tomates, noix et sauce maison
  • La longe de porc aux pruneaux avec pommes de terre rissolées
  • La tarte aux pommes et sa crème fouettée
  • Café    –   vins : blanc et rouge de Touraine
  • Cocktail maison en apéritif (supplément 2€ payable sur place)

 

Menu des comtes 25€/personne

  • Le pâté dit en croûte maison « pâté Berrichon » sur lit de salade aux noix
  • Le  cuissot de cochon grillé et découpé devant vous.
  • Les pommes de terre rissolées et ses tomates Provençales
  • Les fromages de France
  • Le fraisier et sa crème fouettée
  • Le café   –  vins : blanc et rouge de Touraine
  • Cocktail maison en apéritif (supplément 2€ payable sur place)

 

Banquet Médiéval Menu Pantagruélique servi sur Palanquin  35€/personne

L’Hypocras du troubadour et ses amuse bouche
Le pâté médiéval du Seigneur
La Tourte de la Dame Blanche
Cuissot de cochon découpé devant les invités
La Daube de volailles des croisades.
Les deux légumes de la comtesse.
Les 3 fromages de nos provinces
Les 2 desserts : les pommes au four caramélisées et les pates d’amande aux noix
Le café du Sultan
Les vins blanc & rouge du Grand Echanson

  • Le banquet est animé par Lagourdasse notre moine pour les groupes de + de 45 personne

Un titre de noblesse sera remis à chaque convive à la fin du repas.

Possibilité d’animations complémentaires (nous consulter)

 

Appelez nous au 09 72 13 71 06

Menus at the Restaurant of the Mini Châteaux in Amboise

 

Ideally situated between Amboise and the Château de Chenonceau, independent from the Park des Mini-Chateaux, the restaurant can accommodate up to 300 people every day.

The setting is at once convivial, medieval and traditional and can be separated into three self-contained venues.

Our team adapts itself to deal with different groupsaccording to the requirements of our clients.  We can offer both traditional service or quick-style dining – the choice is yours.

 

Breakfasts served between 8 a.m. and 10 a.m.

 

Le Petit Francais, served at the table:  orange juice, coffee, tea, milk, hot chocolate, hot croissants, bread, butter and jam.

6€/person

Le continental, served at the table or from the buffet:  orange juice, coffee, tea, milk, hot chocolate, hot croissants, bread, butter, jam, cold meats, seasonal fruits, cheeses, cereal and fruit purees.

7.50€

Chatelaines Breakfast, served from the buffet:  Giant buffet of local products: Medieval pâté, rillettes de Touraine (a heartier version of pâté made with coarsely chopped meat paste), garlic sausage, hot rillons (pork ribs), French cheeses, seasonal fruits, all accompanied by red and white wines from the Chateau of Nitray.

9.50€/person

Rapid service meals (one hour maximum)

Giant Buffet:

  1. Crudités – seasonal salads – charcuterie (cold meats)
  2. Ham on the bone, fried potatoes
  3. Two French cheeses and apple tart
  4. Wines: red and white table wines

16€/person

 

Traditional menus

Barons Menu

  • Touangelle platter: medieval pâté, seasonal salad, tomatoes, walnuts and handmade sauce.
  • Haunch of grilled pork, carved at the table, with fried potatoes.
  • Apple tart and whipped cream.
  • Coffee – wines: red and white Touraines.
  • Aperitif cocktail (optional; a 2€ supplement is payable at the table)

20€/person

Counts Menu

  • Homemade pâté baked in pastry on a bed of walnut salad
  • Chicken ballotine (a traditional meat loaf) or haunch of grilled pork.
  • Fried potatoes and Provencal tomatoes.
  • French cheeses.
  • Strawberry gâteau and whipped cream.
  • Coffee – wines: red and white Touraines.
  • Aperitif cocktail (optional; a 2€ supplement payable at the table)

25€/person

 

Pantagruelian Medieval Banquet served on a palanquin

 

  • Minstrals Sangria served with canapés
  • His Lordship`s medieval pâté
  • White Ladies tart

 

  • Hauch of grilled pork carved in front of your guests

 

  • Crusaders chicken stew

 

  • Two vegetables fit for a countess

 

  • Three local cheeses
  • Two desserts: caramelized apples and walnut marzipan
  • Sultans coffee
  • Red and white wines from Grand Echanson
  • Entertainment during the banquet from our own monk, (for groups of more than 45 people)

 

An aristocratic title will be bestowed upon each participant at the end of the meal.

 

Alternative entertainments are available, please contact us for further details.

35€/person

Study days – “Discovering French Cuisine”

Take place at the Chateau of Veuil and at the Restaurant of the Mini Chateaux in Amboise

Helped by an expert chef and kitchen staff, participants will create a typical French meal, from the aperitif to the dessert, and will be initiated in the art of harmonizing wine and food

Examples of meals

  • Chefs canapés
  • Pâté wrapped in pastry Tourangeau
  • Duck in orange sauce or a casserole from the Auvergne
  • Fried vegetables
  • Traditional pastries

 

Programme

Welcome session between 3 and 4 hours before the meal.

Briefing on French gastronomy, the timing and organization of the workshop.

Tasting the dishes which will be prepared.

Fitting the participants with che`s whites.

4 workshops

  • Canapés
  • Starter
  • Main meal
  • Dessert

Half an hour before the meal, setting the table “a la francaise”.

Aperitif:  Loire Valley wine tasting with an explanation of bouquet etc. from a wine specialist.

Meal with entertainments, served in a huge dining room , harmonizing dishes with wines.

At the end of the meal, there will bea presentation of recipes and the award of a certificate – “Cuisinier and Ambassador of French cuisine”.

 

 Workshop prices based on groups of 20 to 50 people : 78€

Worth knowing:  Jean-Claude, le chef de cuisine, speaks English and brings both passion and humour to his expert knowledge of French gastronomy.